Op hoop van zegen

Auteur: Herman Heijermans, In regie van Kris Luyckx

Seizoen 2015 - 2016

EEN WOORDJE VAN VOORZITTER KRIS LUYCKX
"Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal", zei Albert Einstein. Deze wijze uitspraak indachtig, ontvangt Ootello u graag in het voorjaar van 1899 op een gezellig, idyllisch vissersmarktje waar de haring nog wordt gebraden in een vuurton en de harten worden verwarmd met vuurwater ...
Het is maar het voorspel van een avondje waarin u zich helemaal kan onderdompelen in het wel en wee van een vissersdorpje dat lijdt onder een soms al te gulzige zee en ... rederij.

REGISSEUR
Kris Luyckx stichtte Ootello in mei '86 en is al bijna 30 jaar voorzitter van de vereniging die hij bijzonder in zijn hart draagt. Al van jongs af had Kris een bijna obsessionele passie voor toneel. ‘Op hoop van zegen' is zijn 21ste regie maar theater blijft hem beklijven. Uit liefde voor het woord, het beeld, de personages en het samenspel maar vooral en meer dan ooit uit liefde voor de vriendschap die hij telkens weer bij elke productie ervaart.

Als fervent voorstander van herkenbaar, direct theater, werkt hij in zijn regies veel aan tekst en dialogen. Zijn meest in het oog springende stuk was ongetwijfeld ‘Leve de jongens!', een stuk over de Molse Boerenkrijg dat hij in 2007 schreef.

"Je hebt pas een stuk als humor, drama en spanning balanceren, elk personage geloofwaardig is en de technische omkadering ‘to the point' en creatief ondersteunt", pleegt Kris al eens te zeggen, waaraan hij altijd onmiddellijk toevoegt: "En geloof me, dat is een half wonder dat enkel een hecht team dat echt voor mekaar gaat, kan verrichten! Want schrijven en een paar leuke ideetjes verzinnen is niet de essentie. Het gaat om de liefde voor het detail bij de uitvoering."

Kris regisseerde bij Ootello de volgende stukken: De computerbruid (1987) - Het lijk is zoek (1988) - Geen seks op de bank (1990) - Oscar (1992) - De deur stond open (1993) - De Lege cel (1994) - Groenten uit Balen (1995) - De ultieme kik (1998) - A view from the bridge (2000) - Tilleke van de kontainer (2001) - Een vreemd koppel (2002) - Eén vloog over het koekoeksnest (2003) - De Lege cel (2004) - Popcorn (2005) - Leve de jongens! (2007) - ‘De zoete oorlog' (2010) - Eén vloog over het koekoeksnest (2011) - Veronica's kamer (2012) - Fiore Ferrari (2013) - Het snullendiner (2014) - Op hoop van zegen (2016).

AUTEUR EN HET STUK
Herman Heijermans (1864-1924) schreef ‘Op hoop van zegen' op de eeuwwisseling. Het werd voor het eerst in Amsterdam opgevoerd op kerstavond 1900. Het stuk was zo vernieuwend en aangrijpend dat het al snel uitgroeide tot een klassieker die in de loop van de volgende jaren in de theaters van zowat alle grote steden van Europa werd gebracht. Ook de (toen ontluikende) filmwereld bleef niet achter en de eerste van de zes verfilmingen kwam er al in 1918.

Het succes van ‘Op hoop van zegen' is ongetwijfeld deels te verklaren doordat het stuk zich afspeelt bij het gewone volk en niet, zoals toen gebruikelijk was, in welgestelde of adellijke kringen en zeker ook door het reëel beeld dat Heijermans schetst van de harde en noodlottige sociale realiteit in de visserij zoals hij ze zelf had ervaren tijdens zijn verblijf in Scheveningen en Katwijk aan Zee.

Anders dan in veel moraliserende stukken voor Heijermans'tijd, gaat het in dit realistische werk niet om een zwart-wittekening van goed en kwaad. De personages zijn de speelbal van het levenslot en zitten opgesloten in hun eigen wereldje waaruit zij niet kunnen ontsnappen omdat er geen andere wereld denkbaar is dan het vissersbestaan.

Ootello brengt, op de haar gebruikelijke eigenzinnige wijze, een vrije bewerking van dit sociaal drama waarbij humor, drama en spanning voortdurend balanceren en woord, beeld, muziek en techniek een sfeer creëren waarin u zich helemaal kan inleven en bij wijlen zelfs uitleven ... als de schrik en het verdriet u om het hart slaan ... want de vis, zo zal blijken, wordt duur betaald!

En toch ... Misschien kan een zachte en stille revolte van de jongeren deze harde en gesloten wereld openbreken en opnieuw toekomst creëren ...

CAST
REGIE: Kris Luyckx  
REGIE- en PRODUCTIEASSISTENTIE: Fanny Wouters

ACTEURS:
Kniertje, een vissersweduwe: Erna Geerinckx
Geert, haar oudste zoon: Geert Craane
Bas, haar jongste zoon: Bas Van Olmen  
Babbe, haar aangenomen kind: Gitte Vannuten 
Kobus, haar broer: Ivo Maes
Daantje, diakenhuismannetje: Rik Van Braband - Gil Swinnen
Clemens Bos, reder: Karel Spiessens
Clementine, zijn dochter: Antje Van Herck 
Kaps, zijn boekhouder: Rik Geuns
Simon, scheepmakersknecht: Urbain Uytterhoeven
Marieke, zijn dochter: Annelien Op de Kamp
Mees, Mariekes aanstaande: Kris Van Hoof 
Truus, vissersweduwe: Anneke De Donder
Thérèse, vissersweduwe: Greet Haesbrouck
Pietje, haar zoontje: Yorick Peeters
Julia, café-uitbaatster: Karin Verbruggen - Katrien Vanhemelen
Veldwachter: Gil Swinnen - Gary Eve

ACHTER DE SCHERMEN
Coördinatie techniek: Mark Geens
Muziekcomposities en geluid: Ronald Buersens
Licht : Joeri Hammel - Mark Geens - Ingrid Verbruggen - Gert Huysmans - Jens Aernouts
Filmen / monteren: Dirk Craane
Decorbouw: Frans Maes - Louis Verstrepen - Door Hens - Staf Goots - Swa Peeters - André Geboers - Guido Vermeulen - Toon Hens - Jef Huybrechts - Gie Geuns - Rik Geuns - Geert Craane
Decor- en zaalinrichting: Fanny Wouters - Erna Geerinckx - Christa Vandenberk - Els Mooren - Myriam De Scheemaecker - Martine Peeters - Gitte Vannuten - Geert Craane
Kleding: Ingrid Verbruggen - Karin Verbruggen
Grime: Martine Peeters
Afficheontwerp: Fanny Wouters - Kris Luyckx
Sponsoring: Door Hens - Kris Luyckx
Programmaboekje: Fanny Wouters - Martine Peeters
Fotografie: Katrien Peeters
Tap: Elien De Roeck
Kaartenverkoop: Fanny Wouters
Webmaster: Myriam De Scheemaecker
Steun en toeverlaat: Kris Luyckx