De Golf

Auteur: Ron Jones, In regie van Joris Stesses

Seizoen 2001 - 2002

EEN WOORDJE VAN VOORZITTER KRIS LUYCKX
‘Voorwoord'

"Kracht door discipline, solidariteit en actie", 
zal Frank De Belder - leraar geschiedenis - ons vanavond meermaals toeschreeuwen. In zijn zoektocht naar het ontstaan van het nazisme, komt hij, door zijn eenvoudig en misschien wel onschuldig opgezet experiment, tot een veel bredere kijk op de ‘collectieve verdwazing' die ons over de tijden heen al zo dikwijls in verschrikkelijke vuurhaarden heeft gestort. In die zin is ‘De Golf' meer dan ooit actueel. Onder het vaandel van te eenvoudige slogans en met de blik star naar boven gericht, marcheren ze vandaag weer, de eeuwige krijgers. Even dapper als zinloos trekken ze fanatiek ten strijde voor of tegen uiteindelijk niet ter zake doende symboliek en retoriek. Zal zich dit blijven herhalen, zoals de golf komt en gaat, maakt en weer wegspoelt?
"We hebben het niet geweten." Hoe vaak en hoe lang nog?

"Kracht door discipline, solidariteit en actie"
is anderzijds, hoe gek het ook klinkt, ook datgene wat misschien voor een deeltje mee aan de basis heeft gelegen van de gedrevenheid waarmee jong-Ootello dit stuk van Ron Jones weer tot leven heeft gebracht in een bezielend experiment van regisseur Joris Stesses en eeuwige steun en toeverlaat Hilde Verachtert. Joris is hier niet mee aan zijn proefstuk en had, voor hij tot de Ootello-orde toetrad, al twee verrassende en originele regies op zijn naam geschreven in het Balense jeugdtheater. Maar met ‘De Golf' zet deze jonge, beloftevolle regisseur ontegensprekelijk zijn kroon op het werk.

"Kracht door discipline, solidariteit en actie"
had ook datgene kunnen geweest zijn wat aan de basis lag van de bezetenheid waarmee onze kleine, maar niet in verhouding, enthousiaste groep de afgelopen maanden heeft voort gebouwd aan haar droom en levensproject om uit een oude stapelzaal een fonkelnieuwe, functionele theaterruimte te toveren.
Maar eerlijk, het is niet zo. ‘t Is in de discipline dat we een beetje te kort komen. Voorwaar, ik zweer u, anders had u zich vandaag in de Koningin Elisabeth-zaal gewaand.

"Kracht door discipline, solidariteit en actie"?
Neen. We houden het bij Ootello toch maar bij onze oude slagzinnen "eenheid in verscheidenheid" en "kwaliteit in vriendschap en vriendschap in kwaliteit". En u zal na de voorstelling begrijpen dat dit misschien nog niet zo onverstandig is.

Veel kijkgenot!

VERHAAL
De populaire geschiedenisleraar, Frank De Belder, behandelt het nazisme en de Tweede Wereldoorlog in zijn klas. De leerlingen reageren eerder lauwtjes. "Dat is al zo lang geleden, zoiets zal nooit meer gebeuren!", zeggen ze. Frank start met een experiment om de leerlingen te tonen hoe bewegingen als het nazisme konden ontstaan en steeds weer opnieuw kunnen opkomen. Zo ontstaat 'De Golf', een groepsgebeuren dat met leuzen als 'kracht door discipline', 'kracht door solidariteit', 'kracht door actie' de hele klas en zelfs de hele school op zijn kop zet. Het spel wordt zo hoog gespeeld dat het bijna uit de hand loopt …

'De Golf' is gebaseerd op een gebeurtenis die werkelijk heeft plaatsgevonden in 1969 op een school in Palo Alto, Californië, USA.

REGISSEUR
Joris Stesses is met 'De Golf' niet aan zijn proefstuk en had, voor hij tot de Ootello-orde toetrad, al twee verrassende en originele regies op zijn naam geschreven in het Balens jeugdtheater. Maar met 'De Golf' zet deze jonge, beloftevolle regisseur ontegensprekelijk zijn kroon op het werk.

AUTEUR
Geschiedenisleraar Ron Jones probeerde in 1969 samen met zijn studenten een soort beweging te creëren. Deze beweging werd zo populair dat ze het hele schoolleven beïnvloedde. Jones schreef in 1972 zijn ervaringen neer onder de naam 'De Derde Golf'. Het werd gepubliceerd in tijdschriften en stilaan werd Jones beroemd. Hij werd geïnterviewd door radiostations en kranten. 'De Golf' was een meesterwerk geworden.
Het verhaal werd verfilmd en vertoond op de Amerikaanse TV in 1981. De film kreeg verschillende onderscheidingen, waaronder de 'Emmy Award' (de TV-Oscar) voor de beste kinderfilm.
Een Amerikaanse uitgeverij vroeg aan Todd Strasser, een bekend schrijver van jeugdboeken, om er een boek over te schrijven. Dit deed hij onder het pseudoniem Morthon Rhue. Het boek werd een bestseller. Todd Strasser bewerkte nog verschillende films tot romans: 'Home Alone', 'Free Willy' en 'Jumanji'. In totaal schreef hij meer dan 90 boeken.

CAST
REGIE: Joris Stesses
REGIEASSISTENTIE: Hilde Verachtert
PRODUCTIEASSISTENTIE: Fanny Wouters

ACTEURS:
Frank De Belder: Daniël Janssens
Chris De Belder: An Bertels
Turnleerkracht: Linda Jacquelot
Marjan: Joke Sluydts
Esther: Ellen Cambré
Anja: Roxana Stoicescu
Katrien: Kris Talboon
Natalie: Doenja Berukof
Peter: Jonas Leemans
William: Peter Boyen
Ben: Kwinten Martens
Mark: Pieter Raeymaekers
Axel: Raf Jansen
Filip: Laurent Bruylandt
Gino: Jonas Bynens
Sofie: Kim Verwaest
Mike: Brecht Belmans
Stem directeur: Raf Kennis

ACHTER DE SCHERMEN
Mixing en stemopname: Ronald Buersens
Licht en geluid: Marc Geuens - Koen Maes
Ontwerp muziek: Patrick Caers
Videomontage: Marc Geuens - Louis De Boeck
Decorontwerp: Joris Stesses  
Decorbouw en techniek: Juul Wouters - Alex Cuypers - Mark Dekoninck - Marc Geuens - Door Hens - Kris Luyckx - Frans Maes - Urbain Uytterhoeven - Louis Verstrepen - Swa Peeters
Decorinkleding: Fanny Wouters - Griet Van Rompaey - Ingrid Verbruggen
Fotografie: Griet Van Rompaey - Annemie Van Rompaey
Toneelassistentie: Hilde Verachtert - Linda Jacquelot
Afficheontwerp: Fanny Wouters
Programmaboekje: Martine Peeters
PR: Kris Luyckx - Lea Linten
Tapverantwoordelijke: Urbain Uytterhoeven - Ingrid Verbruggen
Opslagruimte: Herman Jansen

Met dank aan: Willy Berghmans - Mark Geens - Jos Reynders - Mia Knaeps - School Ezaart - St.-Lutgardusinstituut - Rosa Heylen - Mark Dekoninck - Pieter Raeymaekers - Griet Van Rompaey.