Leve de jongens!

Auteur: Kris Luyckx, In regie van Kris Luyckx

Seizoen 2006 - 2007 /…

EEN WOORDJE VAN VOORZITTER KRIS LUYCKX
'Time is on our side'

Twintig jaar Ootello. Het lijkt lang en eigenlijk is het dat ook wel. En toch heb ik weer mogen vaststellen dat deze groep nog niks van het bruisende van haar beginjaren heeft ingeleverd. Het heeft waarschijnlijk veel (zo niet alles) te maken met Ootello's achterliggende basisfilosofie: 'Vriendschap in kwaliteit, kwaliteit in vriendschap

'Leve de jongens!' is de grootste productie die Ootello ooit op de planken bracht. Drie locaties, tien decors. Kostuums, inkleding, composities en schrijfsels van eigen makelij. Vijftig acteurs en actrices, vijftig medewerkers achter de schermen.

Honderd vrijwilligers die meter voor meter hebben gevochten om grenzen te verleggen. Hierbij in de frontlinie aangevuurd door een verbeten oude garde die eens te meer in deze heroïsche strijd een heldenrol heeft gespeeld. Het zou verdorie nog doen denken aan de boerenkrijg, ware het niet dat Ootello's schermutselingen niet ijdel en hopeloos waren. Met deze spirit, met dit enthousiasme moeten we gezwind ons zilveren jubileum kunnen halen.

Want daar gaat het per slot van rekening om: het beste van ons zelf geven om u een avondje te verwennen. Die vervloekte dwangmatige  gedachte dat het onze morele plicht is een stuk cultuur van onze heimat uit te dragen.
En dat nog plezant vinden ook!

Veel kijkplezier!

                                                      Moll in oorlog

HET VERHAAL
'Leve de jongens!' is zeker geen klassiek stuk geworden. Het is een wat bizarre mengelmoes van meerdere theaterstijlen. Het is opgebouwd in dertig scènes. Soms met een angstwekkende, historische authenticiteit, meestal louter fictief en met oog voor een goed evenwicht tussen spanning, drama en relativerende humor.

Centraal in het verhaal staat Martinus Van Praet. Hij is ongetwijfeld één van de meest markante figuren uit de Molse geschiedenis. Van Praet blijft bijna drie decennia lang onafgebroken aan het bewind niettegenstaande de opeenvolgende Oostenrijkse, Franse en Hollandse overheersing. Op het toppunt van zijn macht wordt hij persoonlijk in Parijs uitgenodigd bij de kroning van Napoleon tot keizer. In Mol laat hij als overtuigd republikein het gemeentehuis vlak voor de kerk bouwen. Toch is hij vooral een gematigd politicus die voortdurend het fragiele evenwicht zoekt tussen de soms harde en absurde maatregelen van de Franse overheerser en de belangen van zijn eigen volk. In Brussel vindt men het echter in 1798 welletjes. Er wordt een bijzondere commissaris naar Mol gestuurd om er voor te zorgen dat de Franse wetten strikt nageleefd worden. Het volk is razend op de Fransen en Van Praet raakt meer en meer zijn greep kwijt …

DE SLAG OM MOLL
In november 1798 breekt in de Kempen een spontane volksopstand uit tegen de Franse bezetter. Voor de moe getergde bevolking is het een laatste uitweg om te ontsnappen aan de brutale overheersing van de Fransen. Na een onophoudende stroom van nieuwe belastingen en opeisingen van oogst en vee, en vernederende kerkhoven en priestervervolgingen, kondigt Parijs de conscriptie af. Alle jonge mannen tussen 20 en 25 jaar worden verplicht mee te vechten in het Franse leger. Wanhopig trekken onze jongens zich terug in de dichte Kempische bossen waar ze zich klaarmaken voor een even heroïsche als hopeloze strijd. Na een zware nederlaag in Diest trekken de boerenkrijgers zich massaal terug in Mol, Geel, Balen en Meerhout. Op 22 november 1798 vindt de historische 'Slag bij Moll' plaats. Ondanks de enorme verbetenheid waarmee gevochten wordt, zijn onze jongens kansloos. De Franse zijn immers zoveel beter bewapend en georganiseerd. Er sneuvelen in Moll en omgeving 500 boerenkrijgers. De Fransen troepen lijden slechts een handvol verliezen. Het weerhoudt hen niet om in onder andere Hulsen en Wezel een ware slachting aan te richten bij de weerloze, vluchtende 'brigands' …

HISTORISCHE OMKADERING
Ootello kijkt op geen inspanning om u onder te dompelen in de wereld van 200 jaar geleden en u deze woelige periode te laten herbeleven. Alles wat u ziet én meemaakt, zal u in de sfeer brengen van hoe het volk en de burgerij toen leefden. Er zullen meer dan tien verschillende decors worden gebouwd op drie locaties. U zal niet alleen vertoeven in het rijkelijke herenhuis van Van Praet en de raadzaal van Antwerpen, maar evenzeer in een volks café of een armoedig huisje in Esaert. U zal zelfs een geheime mis in het Latijn bijwonen in een authentieke kapel van 1696 en bij nacht en ontij een tocht maken op een donker afgelegen kerkpaadje ... En o ja, u zal ze ontmoeten, de stropers en landlopers, de boerenkrijgers en Franse soldaten, de pastoor en oude gelovige volksvrouwtjes, en niet te vergeten natuurlijk Van Praet 'himself'!

MARTINUS VAN PRAET 
Centraal in het verhaal staat Martinus Van Praet. Hij is ongetwijfeld één van de meest markante figuren uit de Molse geschiedenis. Van Praet blijft bijna drie decennia lang onafgebroken aan het bewind niettegenstaande de opeenvolgende Oostenrijkse, Franse en Hollandse overheersing.
Op het toppunt van zijn macht wordt hij persoonlijk uitgenodigd bij de kroning van Napoleon tot keizer. In Mol laat hij als overtuigd republikein het gemeentehuis vlak voor de kerk bouwen. Toch is hij vooral een gematigd politicus die voortdurend het fragiele evenwicht zoekt tussen de soms harde en absurde maatregelen van de Franse overheerser en de belangen van zijn eigen volk.
In Brussel vindt men het echter in 1798 welletjes. Er wordt een bijzondere commissaris naar Mol gestuurd om er voor te zorgen dat de Franse wetten strikt nageleefd worden. Het volk is razend op de Fransen en Van Praet raakt meer en meer zijn greep kwijt …

DE KAPEL
Een gedroomd decor voor ons Boerenkrijgspektakel is de oude kapel van Ezaart.
Reeds in de Middeleeuwen stond op die plaats een klein heiligdom dat gekend was voor zijn relikwieën. In 1696 werd dat heiligdom vernieuwd en vergroot. Voor 1798, het jaar dat de Fransen alle kerken sloten, kwamen de gelovigen van ver om er genezing te vinden.
De H. Willibrordus werd er aanroepen tegen koortsen, vallende ziekte, kinkhoest, stuipen en gebrekkige kinderen; de H. Markoen (Marculfus), wiens relikwieën er werden vereerd, moest genezing bieden tegen kropgezwel en huiduitslag.
Door de vorig jaar afgesloten restauratie van de kapel kunnen we ons perfect inleven in het religieuze leven van de Ezaartenaar rond 1800 ...
Wij danken de vzw Vrienden van de kapel en hun medewerking aan dit project.

VAN EIGEN HAND
Het stuk en de regie is van de hand van Kris Luyckx. Als huisregisseur van Ootello had hij altijd al een bijzondere voorliefde voor dialogen en herwerkte hij meerdere stukken. Het meest in het oog springend was ongetwijfeld zijn bewerking van 'Eén vloog over het koekoeksnest', waarmee Ootello in 2003 de Molse Publieksprijs Cultuur won.

Voor zijn debuut als schrijver kon Kris rekenen op de vakkundige steun van Rik Van Braband die een paar beklemmende liederen schreef. De Molse componist, Ronald Buersens, zorgde voor de muzikale arrangementen.

AUTEUR / REGISSEUR
Kris Luyckx is manager Arbeidsverhoudingen in een groot chemiebedrijf in de Antwerpse haven. Overleg, psychologie, creativiteit en geduld zijn dan ook dagelijkse kost. Kris heeft nooit een regisseursopleiding gevolgd, maar heeft een bijna obsessionele passie voor toneel. 'Leve de jongens!' is zijn vijftiende regie. Alhoewel hij regelmatig aan de mouw getrokken werd om het ook elders eens te doen, bleef hij als stichter van Ootello altijd zijn eerste liefde trouw.

“Schrijven en een paar leuke ideetjes verzinnen is niet de essentie”, zegt Kris, “Het gaat om de liefde voor het detail bij de uitvoering. En op dat vlak wordt een regisseur bij Ootello gewoon elke keer weer verwend door een hardwerkend team dat kwaliteit hoog in het vaandel draagt”. Hij had hierbij ongetwijfeld het beeld voor ogen van één van de vele kleine, noeste kaboutertjes die na uren hard werken, badend in het zweet, tot twee keer toe op zijn vinger hamerde en met een vertwijfelde blik in zijn ogen zei: “Ik word schrijver!”

Kris regisseerde bij Ootello de volgende stukken: De computerbruid (1987) - Het lijk is zoek (1988) - Geen seks op de bank (1990) - Oscar (1992) - De deur stond open (1993) - De lege cel (1994) - Groenten uit Balen (1995) - De Ultieme Kik (1998) - A View from the Bridge (2000) - Tilleke van de kontainer (2001) - Een vreemd koppel (2002) - Eén vloog over het koekoeksnest (2003) - De lege cel (2004) - Popcorn (2005).

LIEDEREN
De liederen zijn van de hand van duizendpoot Rik Van Braband. Rik is een doorgewinterde muzikant die actief is in meerdere muziekverenigingen. Als songschrijver leverde hij al voortreffelijk werk bij 'Het Grote Oor', de Molse cabaretgroep die vorig jaar de grote doorbraak forceerde met 'De Opvoedknechten' en momenteel door Vlaanderen trekt met haar gloednieuw satirisch liedjesprogramma 'De Voedselketen'.
Rik, eveneens bekend als auteur van een aantal geschiedenisboeken voor het secundair onderwijs, doorzocht voor dit project de historische archieven. Als eminent lid van de Molse kamer van Heemkunde, kon hij hierbij zijn hart nog eens ophalen en keek hij niet op een document of boek meer of minder.
"Ik denk met veel plezier terug aan die week in de Ardennen toen ik met Kris, bedolven onder het historisch materiaal, naar kapstokken zocht voor 'Leve de jongens! Vooral zijn drie muzen hebben me daar gecharmeerd …"

MUZIKALE COMPOSITIES
De muzikale arrangementen zijn van de hand van de Molse componist Ronald Buersens. Ronald werkte in zijn loopbaan als producer en componist al dikwijls samen met bekende Vlaamse artiesten maar maakte, speciaal voor deze jubileumeditie, zijn agenda en zijn hart vrij voor zijn oude getrouwe Ootello.

FOTOGRAAF
Ook Zjev Coomans is een bekende naam in het Molse culturele milieu. Als professioneel fotograaf maakte hij voor 'Leve de jongens!' een prachtige fotocompilatie van de 'Slag van Moll'. Hij deed dit, zoals in al zijn werk, met een creatieve inslag en heel veel zin en liefde voor het detail en de vorm.

CAST
AUTEUR en REGIE: Kris Luyckx
REGIEASSISTENTIE: Hilde Verachtert - Ingrid Verbruggen - Rik Van Braband
PRODUCTIEASSISTENTIE: Fanny Wouters
LIEDJESTEKSTEN: Rik Van Braband
MUZIEKCOMPOSITIES: Ronald Buersens
FOTOCOMPOSITIE: Zjev Coomans

ACTEURS:
Sofie Berghmans: Anneke Van Herck
Joannes Van Praet: Rob Teuwen      
Martinus Van Praet: Gert Van Mechelen 
Dimphna Van Praet-Willems: Kathleen Verstraete
Petrus Willems: Rik Van Braband
Yernaux: Urbain Uytterhoeven
Alphonse Riquier: Jean Vankerkom
Pastoor Van Dongen: Filip Kennis  
Wiske Berghmans: Hilde Verachtert
Cent Berghmans: Wim Van Herck
David Van Tongel: Koen Kauwenbeghs
Tisje Verrees: Gert Hannes
Amandus (Mand): Rik Geuns - Limme Coomans
Dominicus (Muun): Bram Vermeulen
Hendricus (Rik): Danny Wouters   
Julia: Caroline Fransen - Karin Verbruggen
Toontje de Dood: Toon Hens
Thisquin / Suisse: Zjev Coomans - Gilbert Dingenen - Marc Swerts

Volksmensen: 
Caroline Fransen - Hildegard Geeraerts - Erna Geerinckx - Maaike Van Hove - Karin Verbruggen - Jitse Vanlommel

Vormelingen: 
Ine Meynen - Anneke Van Herck - Lieve Berkmans - Britt Caers - Maartje Couck - Jasmine Luyckx - Flore Luyten - Marthe Vanbroekhoven - Janna Van Hove - Lindsay Vos - Julie Wouters - Robin Wouters

Franse soldaten:
Coaching: Luc Caeyers
Drill: Limme Coomans - Wim Van Herck - Luc De Groof - Peter Daems - Jan Dierckx - Fons Gebruers - Jean-Pierre Gebruers - Charel Geukens - Geert Haeseldonckx - Bert Hufkens - Bert Leysen - Johan Lievens - Luc Lievens - Dirk Van Herck
Spel: Danny Wouters - Luc Caeyers - Luc De Groof

Kinderen: Robbe Melis - Lena Melis - Marie Hannes - Vincent Toelen - Lynn Luyckx - Mathijs Deckx - Britt Cauwenberghs - Lara Cauwenberghs - Alexander Ruan - Nicolas Ruan  

Muzikanten: 
Viool: Evelien Debie - Judith Van Hees - Maya Van Lancker
Altviool: Michiel Deckx
Klavecimbel: Marc Swerts

Straatzangers: Doenja Berikof - Elise Cools - Nancy Heurckmans - Ine Meynen - Els Mooren - Stefan Smeyers - Marc Swerts - An Gerards - Heidi Zieger - Greet Van Tiggelen  

ACHTER DE SCHERMEN
Projectcoördinatie: Gert Huysmans
Licht en geluid: Gert Huysmans - Tom Crollet - Vicky Debondt - Marc Geuens
Filmen: Freddy Vrancken
PC & Video-opnamen: Peter Mertens
Decorbouw: Frans Maes - Juul Wouters - Door Hens - Louis Verstrepen - Mark Dekoninck - Staf Goots - Toon Hens - Herman Jansen - Rudy Melis - Hendrik Nuyts - Swa Peeters - Erik Teuwen
Decor-, tent- en zaalinkleding: Fanny Wouters - Myriam De Scheemaecker - Christa Vandenberk - Gilbert Dingenen - Renilde Liekens - Jasmine Luyckx - Martine Peeters - Jacqueline Van Baelen
Toneelmeester: Hilde Verachtert - Ingrid Verbruggen
Naaisters kleding: Ingrid Verbruggen - Vicky Debondt - Myriam De Scheemaecker - Linda Jacquelot - Renilde Liekens - Carry Noël - Maria Van Decraen - Karin Verbruggen - Mia Verbruggen - Hilde Verachtert - Els Mooren
Afficheontwerp: Fanny Wouters
Grime: Martine Peeters - Hannelore Bax - Hildegard Bax - Mia Keersmaekers - Carry Noël - Renilde Raemen - Christa Vandenberk - Ellen Vermeulen
Zangstemmen: Karen Lavreysen - Koert Hendrickx - An Rijken - Elke Vanhoof - Harry Van Oekel
Sponsoring: Lea Linten - Door Hens - Angela Van de Poel
Programmaboekje: Fanny Wouters - Martine Peeters
Tapverantwoordelijke: Ingrid Verbruggen - Danny Wouters
Culinair: Renilde Liekens - Frans Maes - Louis Bijlemans
Kaartenverkoop: Fanny Wouters
Webmaster: Juul Wouters
Logistieke steun: Gemeente Mol 
Steun en toeverlaat: Kris  Luyckx

Met dank aan: Antiek Schaevers - Bergo - De Bierbron - Lief Dekoninck - Rudi De Scheemaecker - Houthandel Jansen - Vic Mangelschots - De Mansarde - Louis Ooms -  Optiek Reggers - Pater Jaak - Galler   Metalen - Convents NV - Patrouille Door Hens - Jef Raeymaekers - Scouts Ezaart - Marc Vandeweyer - Herman Verachtert - Ludo Verachtert - Cosmo - Frank Verwimp - Annemie Vetters - Ron Ooms - Vermeer Rudy & Karine: AVEVE - vzw Vrienden van de kapel

'LEVE DE JONGENS!' IN DE PRIJZEN
7 oktober 2007
Sinds 2003 reikt Mol jaarlijks een Beroepsprijs en een Publieksprijs Cultuur uit.
De Beroepsprijs wordt toegekend door mensen die beroepsmatig actief zijn in de cultuur en vrijetijdssector. Voor de Publieksprijs wordt een stemmencampagne georganiseerd. Alle inwoners kunnen gedurende een aantal weken hun stem uitbrengen op één van de twintig genomineerde cultuurprojecten.
Ootello kaapte in 2003 al eens de Publieksprijs weg met een originele bewerking van 'Eén vloog over het koekoeksnest'.
Met 'Leve de jongens!' deed Ootello echter nog beter. Met nagenoeg 700 stemmen won Ootello (met ruim 200 stemmen voorsprong) voor de tweede keer de Publieksprijs Cultuur. Daarnaast ging ook de felbegeerde Beroepsprijs naar 'Leve de jongens!', een tot hier toe ongeëvenaarde prestatie.
Met enige fierheid maar vooral ook dankbaarheid nam onze vereniging op 7 oktober 2007 beide prijzen in ontvangst in eigen zaal.
Ootello draagt ze op aan de onnoemelijk vele en hardwerkende kaboutertjes die 'Leve de jongens!' tot een succes hebben gemaakt.

6 september 2008
Met de laatste voorstelling van 'Leve de jongens!' nam Ootello, binnen de provincie Antwerpen, deel aan het theaterconcours 'De Gouden Handjes'. Dit toneeltornooi wordt georganiseerd door Op&doek, het overkoepelend orgaan van Amateurtheater in Vlaanderen.
Er wordt geijverd voor de prijs (Gouden Handje) voor beste theaterproductie, regie, decor, vrouwelijke hoofdrol, ... Slechts de vijf beste genomineerden in deze categorieën komen op het podium te staan.
Ootello mocht op 6 september 2008 in het Gemeenschapscentrum 'Den Boomgaard' in Ranst het 'Gouden Handje' voor beste decor in ontvangst nemen.
Verder werd 'Leve de jongens!' genomineerd voor:
   Vrouwelijke hoofdrol: Anneke Van Herck als Sofie
   Mannelijke bijrol: Koen Kauwenberghs als David
   Kostumering
   M
uzikale omlijsting
   Belichting
ALLEN GEFELICITEERD!